دعاها و گریه
جایگاه اشک و کوتاه بودن راه تقرب به وسیله آن به حدی است که در دعاهای مختلف چون مقام تسلیم و رضا، اطاعت و طاعت و بندگی و قرب پدید میآید; نام «اشک و گریه» و تکرار آن، صفابخش دلهای پاک و بیدار میشود و گاه بیشتر از آن مطرح میشود که:
«فعلی الاطایب من اهل بیت محمد و علی صلی الله علیهما و آلهما فلیبک الباکون وایاهم فلیندب النادبون ولمثلهم فلتذرف الدموع ولیصرخ الصارخون ویضج الضاجون و یعج العاجون...» (25)
(پس - شیعیان آل محمد(ص) - باید بر پاکان اهل بیت پیامبر و علی - درود الهی بر آنان و دودمانشان باد - اشک از دیدگان بارند و ناله و زاری و ضجه و شیون از دل برکشند.)
آنگاه که امام سجاد(ع) سخن از تهیدستبودن به هنگام حضور در محضر الهی میگوید و یاد قبر و فرجام نامعلوم خویش با اعمال ناچیز خود میکند - که این عبارات تعلیمی برای بندگان عصیانگر و بیانگر سختی معاد و احساس سنگینی مسؤولیت توسط معصومان علیهم السلام است - از ژرفای وجود گریستن به پیشگاه معبود و محبوب خود را به میان میآورد و میفرماید:
و مالی لاابکی ولاادری الی مایکون مصیری ... ابکی لخروج نفسی ابکی لظلمة قبری، ابکی لضیق لحدی ابکی لسؤال منکر و ن(این کلمه سانسور شده است) ایای ابکی لخروجی من قبری عریانا ذلیلا حاملا ثقلی علی ظهری ... (26)
(چرا نگریم در صورتی که نمیدانم فرجام من چگونه است ... میگریم بر آن حالتی که روح و روانم از بدنم خارج میشود، میگریم برای تاریکی قبرم، میگریم برای تنگی لحدم، میگریم برای پرسش دو ملک الهی، ن(این کلمه سانسور شده است) و منکر. میگریم برای آن هنگامی که عریان، ذلیل و با باری از گناه از قبر خارج میشوم ...)
امام حسین(ع) و جایگاه گریه برای آن حضرت
روزی که گل آدم و حوا بسرشتند بر نام حسین بن علی گریه نوشتند فرمود نبی در صفت گریه کنانش البته که آن طایفه از اهل بهشتند (27)
از آغازین روزهای سوگواری و برپایی محافل سخنرانی در ایام محرم و دیگر مناسبتهای مذهبی، سخن از گریه، ارزشهای اخروی و آثار معنوی آن انگیزهای قوی برای شیفتگان اهلبیت علیهم السلام بویژه سیدالشهدا علیه السلام ایجاد نمود تا خود را از این بارش مغفرت و ریزش رحمت الهی محروم نکنند. از سوی دیگر پارهای آزاداندیش و حقیقتجو و تعدادی از دین ناباوران مانده در قحطی معرفت و عشق، به اعتقادات و باورهای زلال و شفاف اینان خرده گرفته و گاه با جملاتی نادرست و ویرانگر بنیان روایات و سخنان معصومان علیهم السلام را هدف میگیرند و انگیزههای پاک و خدایی را با غبار تردید، دچار کدورت و تیرگی میکنند. گفتنی است که بسیاری از این انتقادها برخاسته از سخنان یک سویه و ناپخته سخنرانانی است که بدون توجه به دیگر روایات و غافل از اهداف والای پیشوایان و علمای دین، برای اهداف نامقدس خویش، بیراههای ظلمانی - برای خوش آمد افراد - ترسیم میکنند و یک قطره اشک را با تمامی گناهان و نافرمانیها موجب خاموش سازی دریاهای آتش و آوار عذاب میدانند! در حالی که معصومان علیهم السلام و اولیای الهی چون سخن از آتش دوزخ به میان میآمد، دگرگونی عمیقی در وجودشان نمایان میشد و به خدا پناه میبردند و راه توبه، سنخیت و همرنگی با صفات الهی را بهترین راه گریز از این پرتگاه میدانستند.
برای بررسی و تحلیل آن سخنان و این انتقادات، ابتدا مروری بر احادیث معصومان میکنیم و از ارزش گریه برای سید مظلومان، امام حسین(ع) آگاه میشویم، سپس به بررسی آنها میپردازیم:
رسول خدا(ص) فرمود: کسی که گریه کند و 50 نفر، یا 30 نفر، یا 20 نفر، یا 10 نفر و حتی یک نفر را بگریاند و اگر نمیتواند گریه کند تباکی نماید - و خود را به شکل افراد گریان درآورد - بهشت از آن او خواهد بود. (28)
امام صادق(ع) میفرماید: امیرمؤمنان علی(ع) نگاهی به حسین(ع) کرد و فرمود: «ای مایه گریه هر مؤمن» چون امام حسین(ع) عرض کرد پدر مرا میگویید. علی(ع) میفرمود: آری ای پسرم. (29)
امام حسین(ع) میفرمود: من کشته گریهها هستم. یاد نمیکند مرا مؤمنی مگر اشک برایم میریزد. (30)
امام صادق(ع) فرمود: امام حسین(ع) گریه هر مؤمن استبه یک قطره اشک هر چند به مقدار بال مگس، باعث آمرزش گناهان میشوند، گرچه گناهان همانند کف دریا - زیاد - باشند. (31)
امام رضا علیه السلام رو به ریان بن شبیب کرد و فرمود: ای پسر شبیب! هرگاه خواستی برای چیزی - و کسی - گریه کنی، برای جد ما امام حسین(ع) گریه کن. (32)
آری;
شیعیان سوداگران نیتند زارعان اشک و مظلومیتند شیعه هر شب میچکد از چشم یاد شیعه عاشق میشود هر بامداد شیعیان شب را تنفس کردهاند شیعیان در خون تجسس کردهاند نی نوا را در دل خود ذکر کن «کل ارض کربلا» را فکر کن
اشک انبیای الهی
آنگاه که فراتر از این گستره مینگریم، افقی دیگر میبینیم که حیرت انسان را دو چندان میکند زیرا انبیای الهی را مییابیم که در سوک سید شهیدان; امام حسین(ع) سرشک غم از دیدگان جاری کردهاند و در مصائب آن دردانه آفرینش سوگواری کردهاند;
حضرت آدم (34) ، حضرت زکریا (35) ، حضرت نوح (36) ، حضرت ابراهیم (37) ، حضرت اسماعیل (38) ، حضرت سلیمان (39) ، حضرت موسی (40) و حضرت عیسی (41) (علیهم السلام); رسولان پاک سرشت الهی بودهاند که از دیرزمان بیرق عشق و ارادت و اشک و علاقه را بر دلهای خدایی نشاندهاند.
برتر از این معرفت، عشق و شناختحیوانات و حتی جمادات نسبتبه امام حسین(ع) است که درباره بلاهای کربلا، انسان نیز سرشک غم ریختند و اظهار محبت نمودند.
امام رضا علیه السلام میفرمود:
جغد در زمان جدم رسول خدا(ص) در منازل و کاخها سکنی داشت، مقداری از غذای مردم را میخورد و از آبآشامیدنی آنان مینوشید و به محل خود بازمیگشت، اما پس از شهادت امام حسین(ع) از مکانهای آباد به نقاط ویران، کوهها و بیابانها روی نهاد و میگفت:
شما چه بد امتی هستید که فرزند پیامبرتان را کشتید من از شما بر خود ایمن نیستم. (42)
امام صادق(ع) در این باره فرمود: جغد روزها روزه است و شبها پس از افطار تا صبح بر حسین(ع) ندبه و ناله میکند. (43)
و در سخن دیگری است که با شهادت سیدالشهدا علیه السلام چهل روز آسمان خون گریست، زمین اشک ماتم ریختبا تاریکی در صبح، آسمان سرشک ماتم نشان داد با کسوف و قرمزی، کوهها تکه تکه شدند و پراکنده گردیدند و دریاها شکاف برداشتند (44) تا سوک و ماتم خود را آشکار نمایند.
و بدین سان:
در سلسله اشک بود گوهر مقصود گر هست ز یوسف خبر، این قافله دارد (45)
پینوشتها:
1- کفشهای مکاشفه، احمد عزیزی، ص331.
2- مفردات الفاظ القرآن، راغب اصفهانی، ص58; مجمع البحرین، طریحی، مجلد اول، ص234; فرهنگ بزرگ جامع نوین، احمد سیاح، ج1، ص108.
3- توحید مفضل، ترجمه مرحوم ملا محمد باقر مجلسی، ص62.
4- آیت الله حائری شیرازی، سخنرانی در دفتر رهبری، قم، روز شهادت امام صادق(ع)، 4/12/1376.
5- استاد محدثی.
6- نک: تفسیر التبیان، ج9، ص436.
7- نک: زیارت ناحیه از حضرت مهدی علیه السلام.
8- حماسه حسینی، آیت الله شهید مطهری، ج3، ص94.
9- همان، ص94 و95.
10- صائب تبریزی (اصفهانی).
11- یوسف/76; رک: تفسیر التبیان، ج6، ص184.
12- هود/25; رک: تفسیر کشف الاسرار، ج4، ص382.
13- قصص/22; رک: همان، ج7، ص308.
14- ص/21; رک: همان، ج8، ص342.
15- حجر/43; رک: همان، ج5، ص329.
16- نجم/60; رک: تفسیر المراغی، ج27، ص72.
17- یوسف/20; رک: تفسیر کشف الاسرار، ج5، ص32.
18- رک: تفسیر نمونه، ج21، ص179; تفسیر کشف الاسرار، ج9، ص99; تفسیر مفید، ج25، ص225.
19- دخان/29.
20- رک: تفسیر المراغی، ج15، ص109.
21- اسراء/109.
22- مجمع البیان، ج9، ص69.
23- همان.
24- تفسیر نمونه، ج21، ص179 تا 181 (با تلخیص فراوان).
25- دعای ندبه; رک: مفاتیح الجنان، حاج شیخ عباس قمی، دفتر نشر فرهنگ، ص980.
26- دعای ابوحمزه ثمالی; رک: همان، ص348.
27- سیمای کربلا، محمد صحتی سردرودی، مقدمه.
28- کامل الزیارات، ابو قولویه، بحث گریه برای امام حسین(ع).
29- کامل الزیارات، ابو قولویه، بحث گریه برای امام حسین(ع).
30- کامل الزیارات، ابو قولویه، بحث گریه برای امام حسین(ع).
31- کامل الزیارات، ابو قولویه، بحث گریه برای امام حسین(ع).
32- کامل الزیارات، ابو قولویه، بحث گریه برای امام حسین(ع).
33- کفشهای مکاشفه، ص315 و317 (با تلخیص بسیار).
34- بحارالانوار، علامه مجلسی، ج44، ص242 و245.
35- همان، ص223.
36- همان، ص23 و243.
37- همان، ص225 و243.
38- همان، ص227 و243.
39- همان، ص244.
40- همان.
41- همان.
42- کامل الزیارات، بحث گریه برای امام حسین(ع).
43- کامل الزیارات، بحث گریه برای امام حسین(ع).
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
رتبه برتر مقالات همایش دیدگاههای علوم قرآن آیت الله فاضل لنکرانی
درخواست های شب قدر
چرا شب قدر را احیا می گیریم ؟
نامگذاری شب قدر
فضیلت شب قدر
پیشینه تاریخی شب قدر
از حسین آموختیم
غم مخور
میانمار کجاست چرا قتل عام می شوند ؟
جهاد کبیر
اتمام نعمت
بیانات مقام معظم رهبری درباره حماسه 9 دی سال 88
سیزده آبان روز تسخیر لانه جاسوسی آمریکا
غدیریه
[همه عناوین(140)][عناوین آرشیوشده]